پیش از آنکه شهریور به مهر تبدیل شود، هنگامیکه که روزشمار تقویم شهریور به عدد ۲۸ رسیده بود، ۷زندانی محکوم به قصاص که رضایت اولیای دم مقتولان آنها توسط صلحیاران دادسرای جنایی تهران گرفته شده بود، قدم به کنفرانس خبری دادسرای جنایی تهران گذاشتند؛ بیآنکه بدانند موضوع از چه قرار است.
موضوع رهایی آنها از چوبهدار و پایان کابوس اجرای حکم قصاص و رسیدن به رویای آزادی بود. هنگامیکه دستبندها از دستهایشان باز میشد هنوز هم نفهمیده بودند جریان از چه قرار است. هزار سوال بیجواب در ذهن زندانیان محکوم به قصاص حاضر در کنفرانس به وجود آمده بود و نمیدانستند پشت در سالن کنفرانس خانوادههایشان ثانیهها را در انتظار باز شدن دستبندها به انتظار نشستهاند. بعضی از محکومین این دلهره را داشتند که شاید قرار است به جایگاه اجرای حکم قصاص بروند. پایان ترسها و کابوسهای آنها زمانی به پایان رسید که «محمد شهریاری»، رییس دادسرای امور جنایی تهران پشت میکروفن قرار گرفت و خبر آزادی ۷ زندانی محکوم به قصاص را در کنفرانس خبری اعلام کرد.
دوشنبه ۲۸شهریورماه مراسم آزادی ۷ زندانی محکوم به قصاص با حضور خبرنگاران، خیرین و تعدادی از هنرمندان در سالن کنفرانس دادسرای جنایی تهران برگزار شد. شهریاری در این مراسم ضمن خوشآمدگویی به خبرنگاران و حاضران در جلسه از حضور «علی ضیاء» مجری برنامههای تلویزیونی، «رضا درمیشیان»، نویسنده و کارگردان، «افسون علیمرادیان» و «معصومه حسینی» صلحیار و فعال عرصه صلح و سازش قتل و«علیرضا اصغری»، مددکار اجتماعی تجلیل به عمل آورد.
رئیس دادسرای جنایی تهران در ابتدای مراسم به تشریح فعالیتهای مثمرثمر گروه صلح و سازش دادسرای جنایی تهران و نحوه تامین دیههای درخواستی اولیای دم مقتولان پرداخت و از زحمات صلحیاران و خیرین نیکوکار قدردانی به عمل آورد.
در این مراسم علی ضیاء نیز ضمن ایراد سخن از زحمات افسون علیمرادیان و«میثم حسین پور»، قاضی جوانی که در طول ۶ سال خدمت در مسند قضاوت با خودنویس معروف خود فقط احکام آزادی و منع تعقیب را امضا کرده است تقدیر کرد و در پایان مراسم ضمن گفتگو با زندانیان نجات یافته از چوبهدار آزادی به دست آمده را به آنها تبریک گفت.
مادر یکی از زندانیان نجات یافته پس از باز شدن دستبند از دست فرزندش او را در آغوش کشید و درحالیکه اشک شوق از چشمانش جاری شده بود از خیرین هموطنی که موجبات آزادی فرزندش را پس از ۱۴ سال حبس فراهم کردند قدردانی کرد.
سیروس محکوم به قصاصی که در طول ۱۷ سال حبس ۳بار پای چوبهدار رفته بود، پس از باز شدن دستبند از دستانش در حالیکه هنوز آزادیش را باور نکرده بود به خبرنگار فراز گفت: « تا الان سابقه نداشت که بلندگوی زندان صبح زود کسی را فرا بخواند. وقتی اسمم را خواندند فکر کردم برای اجرای حکم قصاص مرا صدا کردهاند. دست و پایم یخ کرد و جرات سؤال پرسیدن را نداشتم. وقتی مینی بوس حامل ما به محل دادسرا رسید و وارد کنفرانس خبری شدم تازه فهمیدم چه خبر است ولی باز هم باور نمیکردم قرار است آزاد شویم».
در میان زندانیان محکوم به قصاص جوانی وجود داشت که گریه امانش را بریده بود. این جوان پس از ۱۸ سال حبس با کمک صلحیاران دادسرای جنایی تهران با تامین مبلغ دیه اولیای دم مقتول به زندگی بازگشت. او در گفتگو با فراز گفت: « ۱۸ سال از عمرم را به خاطر قتل ناکرده به زندان افتادم و ۲بار پای چوبهدار رفتم. به قصاص محکوم شدم چون مدرکی برای اثبات بیگناهیم در دست نداشتم. خدا میداند که به جز این اشکها چیزی ندارم که بدرقه راه نجات دهندگانم کنم. خدا به همه کسانی که به ما کمک کردند کمک کند. دستان همه انها را میبوسم».
با آزادی این ۷ زندانی تاکنون ۴۴ زندانی محکوم به قصاص با تلاش صلحیاران دادسرای جنایی تهران از چوبهدار و اجرای حکم قصاص نجات پیدا کردهاند. پرونده ۲۰۰ زندانی محکوم به قصاص دیگر نیز جهت رسیدگی و ایجاد صلح و سازش به صلحیاران دادسرای جنایی تهران ارجاع شده و در دست بررسی قرار دارد.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟